Bygg och redigera en tankekarta
Lägg till idéer, ordna om grenar och rätta till misstag utan att göra ändringar i Jira.
Innan du börjar
Öppna en tankekarta som du har rätt att redigera. Välj en idé när en åtgärd inte är tillgänglig; de flesta åtgärder på arbetsytan gäller den valda idén.
Lägg till en underordnad idé
Använd en underordnad idé när den nya idén hör hemma under en annan idé.
- Välj idén som ska bli det överordnade objektet.
- Välj Lägg till underordnad nod (Tab) i arbetsytans verktygsfält.
- Ersätt Ny idé med din text.
- Tryck på Command+Enter i macOS eller Ctrl+Enter i Windows eller Linux för att avsluta redigeringen.
Du kan också trycka på Tab efter att du har valt en idé. Om du trycker på Tab under redigering behåller Mind Map Studio den aktuella texten och börjar på en ny underordnad idé.
Lägg till en idé på samma nivå
Använd en idé på samma nivå när den nya idén hör hemma på samma nivå som den valda idén.
- Välj en idé på den nivå som behövs.
- Välj Lägg till nod på samma nivå (Enter) i arbetsytans verktygsfält.
- Ersätt Ny idé med din text.
- Tryck på Command+Enter i macOS eller Ctrl+Enter i Windows eller Linux för att avsluta redigeringen.
Du kan också trycka på Enter efter att du har valt en idé. En idé på samma nivå som läggs till från den centrala idén blir en ny huvudgren.
Byt namn på en idé
- Välj idén.
- Dubbelklicka på den, tryck på F2 eller välj Byt namn (F2) i arbetsytans verktygsfält.
- Ändra texten.
- Tryck på Command+Enter i macOS eller Ctrl+Enter i Windows eller Linux.
Tryck i stället på Escape för att avbryta. Om du byter namn på den centrala idén ändras även kartans rubrik i sidopanelen.
Flytta en idé
Dra en idé till en ny plats på arbetsytan. Detta ändrar dess position men inte vilken idé som är dess överordnade objekt.
Välj Fler åtgärder och sedan Automatisk layout om du vill att Mind Map Studio ska ordna alla idéer på nytt.
Flytta en gren under en annan idé
Använd klipp ut och klistra in när en idé och alla dess underordnade idéer ska få ett annat överordnat objekt.
- Välj den första idén i grenen som du vill flytta.
- Välj Fler åtgärder och sedan Klipp ut.
- Välj idén som ska bli det nya överordnade objektet.
- Välj Fler åtgärder och sedan Klistra in.
Hela grenen tas bort från sin gamla plats och läggs till under det nya överordnade objektet. Slutför inklistringen innan du lämnar kartan eftersom Mind Map Studio endast lagrar den kopierade grenen tillfälligt.
Ta bort en idé
- Välj idén.
- Välj Ta bort idé (Delete) eller tryck på Delete eller Backspace.
Den valda idén tas bort omedelbart. Dess underordnade idéer behålls och ansluts på nytt till den borttagna idéns överordnade objekt. Den centrala idén kan inte tas bort.
Om du vill ta bort en hel gren väljer du dess första idé och använder Klipp ut. Du kan klistra in grenen någon annanstans eller låta den förbli borttagen.
Komprimera eller expandera en gren
- Välj en idé som har underordnade idéer.
- Välj Dölj gren eller tryck på Mellanslag.
De underordnade idéerna döljs och etiketten +antal visar hur många idéer som finns i den komprimerade grenen. Välj etiketten, välj Expandera gren eller tryck på Mellanslag igen för att visa dem.
När en gren komprimeras tas dess idéer inte bort.
Flytta en huvudgren till andra sidan
Den här åtgärden är endast tillgänglig i layouten Dubbelriktad och endast för en idé som är direkt ansluten till mitten.
- Välj idén i huvudgrenen.
- Välj Vänd sida (Vänster / Höger) ovanför idén.
Idén och dess underordnade idéer flyttas till andra sidan om den centrala idén.
Kopiera och klistra in en gren
- Välj den första idén i grenen.
- Välj Fler åtgärder och sedan Kopiera.
- Välj idén som ska bli kopians överordnade objekt.
- Välj Fler åtgärder och sedan Klistra in.
Kopiering och inklistring omfattar den valda idén och alla dess underordnade idéer. De använder Mind Map Studios tillfälliga grenurklipp, inte en textkopia i operativsystemet.
Duplicera en gren
- Välj den första idén i grenen. Du kan inte duplicera den centrala idén.
- Välj Fler åtgärder och sedan Duplicera.
Kopian visas bredvid originalet under samma överordnade objekt och innehåller alla underordnade idéer.
Ångra eller gör om en ändring
- Välj Fler åtgärder och sedan Ångra, eller tryck på Command+Z eller Ctrl+Z.
- Välj Fler åtgärder och sedan Gör om, eller tryck på Command+Shift+Z eller Ctrl+Shift+Z.
Ångra och Gör om gäller ändringar som görs under den aktuella redigeringssessionen. Använd Ångra direkt om du av misstag tar bort, klipper ut eller återställer något.
Ordna kartan automatiskt
- Välj Fler åtgärder i arbetsytans verktygsfält.
- Välj Automatisk layout.
Mind Map Studio räknar om idéernas positioner och anpassar kartan till vyn. Idétext, grenstruktur, länkar och förlopp förblir oförändrade.
Återställ kartan till en central idé
Återställ är inte en åtgärd som endast påverkar vyn. Alla idéer utom den centrala idén tas bort och standardvärdena för horisontell layout, anslutningsstil, idékortens form och den centrala idéns utseende återställs.
- Välj Fler åtgärder i arbetsytans verktygsfält.
- Välj Återställ.
Det finns inget bekräftelsesteg. Om du valde Återställ av misstag använder du Ångra omedelbart.
Kontrollera resultatet
Dina ändringar är klara när:
- Nya idéer visas under det avsedda överordnade objektet.
- Flyttade eller kopierade grenar innehåller sina underordnade idéer.
- Komprimerade idéer återkommer när du expanderar deras gren.
- Sidhuvudet visar ingen varning om offline-läge, misslyckad sparning eller molnkonflikt.
Bra att veta
- När du lägger till, byter namn på, flyttar, kopierar, tar bort, komprimerar eller återställer idéer ändras endast tankekartan.
- Dessa åtgärder skapar, redigerar, flyttar eller tar inte bort Jira-ärenden.
- Om en idé redan representerar ett Jira-ärende uppdateras inte ärendet när du redigerar karttexten eller förloppet.
- Mind Map Studio sparar ändringar på arbetsytan automatiskt; det finns ingen manuell Spara-knapp.
Lös ett problem
En åtgärd är inte tillgänglig
Välj en idé och försök igen. Vissa åtgärder kräver en icke-central idé eller en gren med underordnade idéer. Om alla redigeringsåtgärder förblir otillgängliga kan den öppna kartan vara skrivskyddad för ditt konto.
En gren klistrades in på fel plats
Välj Ångra, välj det avsedda överordnade objektet och klistra in den kopierade grenen igen.
Idéer försvann efter Återställ
Välj Ångra omedelbart. Återställ återför avsiktligt kartan till en central idé.
Relaterade guider
- Lägg till relationer och länkar
- Ändra kartans layout och utseende
- Spara, återställ och exportera ditt arbete
- Använd kortkommandon